free counters

Selasa, 23 November 2010

Kuih Rengas/Kuih Kasturi


Bahan-bahan :

Bahan Untuk Inti :

200 g kacang hijau, direndam 6 jam
Air untuk merebus
120-130 gram gula pasir
30 gram  kelapa parut diambil putih
3 camca besar  tepung gandum

Cara menyediakan:

Rebus kacang dengan air hingga empuk dan pecah-pecah. Pastikan airnya kering atau sejatkan dgn penapis utk membuang airnya itu. Kembalikan ke dalam kuali, masukkan gula, kelapa parut dan tepung gandum. Kacau atas api perlahan hingga kental dan sebati ia akan lembik tetapi bila sejuk, bertambah keras. Ambil sedikit sedikt, bentukkan leper dan bulat setebal 1.5 cm.

Bahan Untuk Salutan:

90 g tepung gandum
1 camca besar tepung beras
1 biji telor
120 ml air
Garam
Pewarna kuning
Minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan:

1 Campurkan semua bahan,titiskan beberapa titik pewarna kuning dan kacau hingga sebati.
2 Celupkan inti kacang yang telah dibulatkan sehingga menyaluti keseluruhan inti.
3 Goreng dengan api sederhana panas sehingga warna keemasan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan