Bahan-bahan : |
Bahan Untuk Inti : |
200 g kacang hijau, direndam 6 jam |
Air untuk merebus |
120-130 gram gula pasir |
30 gram kelapa parut diambil putih |
3 camca besar tepung gandum |
Cara menyediakan: |
Rebus kacang dengan air hingga empuk dan pecah-pecah. Pastikan airnya kering atau sejatkan dgn penapis utk membuang airnya itu. Kembalikan ke dalam kuali, masukkan gula, kelapa parut dan tepung gandum. Kacau atas api perlahan hingga kental dan sebati ia akan lembik tetapi bila sejuk, bertambah keras. Ambil sedikit sedikt, bentukkan leper dan bulat setebal 1.5 cm. |
Bahan Untuk Salutan: |
90 g tepung gandum |
1 camca besar tepung beras |
1 biji telor |
120 ml air |
Garam |
Pewarna kuning |
Minyak untuk menggoreng |
Cara menyediakan: |
1 Campurkan semua bahan,titiskan beberapa titik pewarna kuning dan kacau hingga sebati. |
2 Celupkan inti kacang yang telah dibulatkan sehingga menyaluti keseluruhan inti. |
3 Goreng dengan api sederhana panas sehingga warna keemasan. |
Selasa, 23 November 2010
Kuih Rengas/Kuih Kasturi
Label:
Kuih Rengas
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan