free counters

Isnin, 22 November 2010

Kuih Angkoo


Bahan-Bahan:


Bahan Untuk Inti:

100 gm kacang hijau
100 gram gula
50 ml santan
Garam mengikut rasa
2 helai daun pandan


Cara menyediakan:
1 Bagi cara membuat inti, rendam kacang selama sejam dengan air panas. Toskan airnya, bungkus dengan kain dan kukus selama sejam. Setelah sejuk, kisar sehingga halus.
2 Panaskan kuali, dan masukkan tepung kacang hijau, gula,santan dan garam. Masak sehingga sebati dan sejukkan.


Bahan Untuk Kulit:


250 gram tepung pulut
15 gram gula
1 sudu teh garam
230 gram santan yang disuamkan


Cara menyediakan:


1 Gaul sehingga sebati tepung pulut, gula dan garam. Masukkan santan dan uli sekali lagi. Warnakan mengikut warna  yang disukai.
2 Ambil adunan kulit sebesar telur puyuh dan bubuh inti di tengahnya.Bentukkan mengikut buah yang disukai.
3 Alaskan dengan daun pisang atau daun pandan. Kukus selama 10 minit tetapi buka bungkusan setiap tiga minit dan lapkan air kukusan supaya air tidak jatuh ke atas buah dan merosakkan bentuknya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan