Bahan-bahan:- | |
8 biji telur itik | |
2 biji telur ayam | |
300 gm gula melaka | |
200 ml air | |
400 ml santan | |
2 helai daun pandan | |
1/2 sudu kecil garam | |
60-70 gram tepung | |
Cara menyediakan: | |
1 Masak gula melaka bersama 200ml air hingga larut, masukkan sekali daun pandan yang telah disiat dan disimpulkan. | |
2 Tutup api. biarkan suam. | |
3 Masukkan santan dan bahan lain. Kacau hingga sebati. Kemudian tapiskan. | |
4 Panaskan acuan akok dalam ketuhar 210C. | |
5 Lletak lapisan paling atas dalam ketuhar. Masukkan sedikit minyak dalam acuan. Biarkan minyak panas. | |
6 Tuangkan bancuhan akok setinggi 1in, kuih akan mengembang dan bila sejuk akan mengecut balik. |
Isnin, 22 November 2010
Kuih Akok
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan