free counters

Selasa, 30 November 2010

Kerang Masak Rendang Minang


Bahan-bahan :

600 gram isi kerang direbus separuh masak
4 sudu besar kerisik 
2 helai daun kunyit
4 helai daun limau purut
300 ml santan pekat 
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Bahan Untuk Dikisar:

3 ulas bawang besar
8 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 batang serai
2 cm kunyit hidup
5 tangkai chili kering
20 tangkai chili padi

Cara penyediaan:

1 Panaskan minyak, tumiskan bahan yang dikisar hingga garing. 
2 Kemudian, tuangkan santan, masukkan daun kunyit dan daun limau purut. Biarkan mendidih. 
3  Setelah mendidih masukkan isi kerang dan setelah kuah rendang hampir kering masukkan kerisik dan garam.

1 ulasan:

  1. Sedap rendang kerang ni jika dimakan bersama nasi panas. Saya pernah masak rendang kerang ni masa mula-mula kahwin dulu. Resepinya diberi nama Masak Rendang Kerang Minangkabau. Dalam resepi tu dimasukkan halia muda (dihiris nipis dan memanjang) dan daun kunyit pula dihiris nipis.

    BalasPadam