Bahan-bahan : |
600 gram isi kerang direbus separuh masak |
4 sudu besar kerisik |
2 helai daun kunyit |
4 helai daun limau purut |
300 ml santan pekat |
Minyak untuk menumis |
Garam secukup rasa |
Bahan Untuk Dikisar: |
3 ulas bawang besar |
8 ulas bawang putih |
2 cm halia |
2 cm lengkuas |
2 batang serai |
2 cm kunyit hidup |
5 tangkai chili kering |
20 tangkai chili padi |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan minyak, tumiskan bahan yang dikisar hingga garing. |
2 Kemudian, tuangkan santan, masukkan daun kunyit dan daun limau purut. Biarkan mendidih. |
3 Setelah mendidih masukkan isi kerang dan setelah kuah rendang hampir kering masukkan kerisik dan garam. |
Selasa, 30 November 2010
Kerang Masak Rendang Minang
Label:
Kerang Masak Rendang Minang
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Sedap rendang kerang ni jika dimakan bersama nasi panas. Saya pernah masak rendang kerang ni masa mula-mula kahwin dulu. Resepinya diberi nama Masak Rendang Kerang Minangkabau. Dalam resepi tu dimasukkan halia muda (dihiris nipis dan memanjang) dan daun kunyit pula dihiris nipis.
BalasPadam