Bahan-bahan : |
600 gram taugeh |
1 kilogram kerang |
3 biji bawang kecil |
2 sudu besar sambal belacan |
2 sudu besar kerisik |
2 sudu besar santan pekat |
1 biji limau nipis diambil air perahannya |
Sedikit garam |
Cara menyediakan: |
1 Kerang dibersihkan dan direbus. Bila masak, ambil isinya. |
2 Taugeh dibersihkan dan dicelur dalam air panas. Kemudian ditoskan. |
3 Bawang kecil dihiris nipis-nipis. |
4 Dalam sebuah bekas, campurkan kerang, taugeh dan bawang kecil yang telah dihiris. Masukkan sambal belacan, kerisik dan santan pekat. Kacau rata-rata. Masukkan garam dan perah jus limau. Gaul rata-rata dan sebati. Sedia untuk dihidangkan. |
Jumaat, 26 November 2010
Kerabu Taugeh Kerang
Label:
Kerabu Taugeh Kerang
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan