Bahan-bahan: |
2 cawan tepung gandum yang telah diayak |
3 cawan santan |
2 biji telur |
sedikit air daun pandan atau pewarna hijau |
secubit garam |
gula secukupnya |
Cara menyediakan: |
1 Panaskan acuan cermai nntuk kuih cara diatas dapur. |
2 Daun pandan di kisar dengan santan dan tapis. |
3 Kemudian campurkan dengan gandum, telur dan garam. Tapis untuk memastikan adunan tidak berketul. |
4 Bila adunan siap masukkan kedalam acuan yang telah dipanaskan, perlu dilengserkan sedikit minyak dahulu supaya mudah tertanggal. |
5 Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tidak mudah hangit bawahnya. Angkat dan disusun secara berpasang pasang. |
Isnin, 22 November 2010
Cara Manis
Label:
Cara Manis
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan