Bahan- bahan: |
2 cawan beras |
1 sudu besar minyak sapi |
2 sudu besar minyak masak |
1 kulit kayu manis |
1 bunga lawang |
2 bunga cengkih |
2 buah pelaga |
1/2 kilogran daging dipotong dadu |
Segenggam udang kering |
2 helai daun pandan |
1 sudu kecil halba |
1 sudu kecil jintan kasar |
1 biji bawang besar - hiris |
3 biji bawang putih - hiris |
2 inci halia - di kisar dengan 2 cawan air dan ditapis |
1 sudu kecil serbuk lada hitam |
2 cawan santan pekat |
3 Sudu bawang goreng |
Daun sup dan daun bawang |
Garam secukup rasa |
Air secukupnya |
Cara menyediakan: |
1 Panaskan minyak sapi dan minyak masak. Setelah panas tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. |
2 Masukkan daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, jintan kasar, bunga cengkih dan halba hingga naik bau. |
3 Kemudian masukkan daging,halia dan serbuk lada hitam. Masuukan beras dan air secukupnya sehngga beras hancur. |
4 Letak udang kering dan santan berserta garam mengikut citarasa. Reneh dan kacau sehingga bubur menjadi pekat. |
5 Sedia untuk dihidang, hiasi dengan bawang goreng, daun sup dan daun bawang. |
Sabtu, 27 November 2010
Bubur Lambuk
Label:
Bubur Lambuk
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan