free counters

Sabtu, 27 November 2010

Bubur Lambuk


Bahan- bahan:

2 cawan beras 
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 bunga cengkih
2 buah pelaga
1/2 kilogran daging dipotong dadu
Segenggam udang kering
2 helai daun pandan
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil jintan kasar
1 biji bawang besar - hiris
3 biji bawang putih - hiris
2 inci halia - di kisar dengan 2 cawan air dan ditapis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 cawan santan pekat
3 Sudu bawang goreng
Daun sup dan daun bawang
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara menyediakan:

1 Panaskan minyak sapi dan minyak masak. Setelah panas tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2 Masukkan daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, jintan kasar, bunga cengkih dan halba hingga naik bau.
3 Kemudian masukkan daging,halia dan serbuk lada hitam. Masuukan beras dan air secukupnya sehngga beras hancur.
4 Letak udang kering dan santan berserta garam mengikut citarasa. Reneh dan kacau sehingga bubur menjadi pekat.
5 Sedia untuk dihidang, hiasi dengan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan