Bahan-bahan: |
250 gram beras |
1 inci halia dihiris halus memanjang |
2 sudu kecil serbuk pati ayam |
250 gram isi ayam |
Garam secukup rasa |
1 liter air |
Cara menyediakan: |
1 Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam boleh digunakan semula. |
2 Basuh beras hingga bersih. Masukkan beras kedalam periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air mengikut sukatan yang anda mahu. |
3 Bila hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam. |
4 Bubur bolehlah dihidang dengan ayam rebus yang telah disiat kecil memanjang, bawang goreng, lada merah dan daun sup. |
5 Enak juga jika dititiskan sikit dengan minyak bijan.ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk atau telur asin. |
Sabtu, 27 November 2010
Bubur Ayam
Label:
Bubur Ayam
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan