free counters

Jumaat, 26 November 2010

Bubur Assyura


Bahan-bahan :

1/2 kilogram beras, dibasuh  dan direndam sebentar kemudian dikisar halus
1 kilogram gula pasir
1 kilogram gula merah dimasak dan tapiskan
2 kilogram pati santan
600 gram sagu halus, direndam
10 biji pisang emas atau pisang raja, dipotong kecil
1 kilogram kacang hijau, direbus empuk
1 mangkuk hirisan jagung
1 kilogram ubi keledek, dipotong dadu
1/2  kilogram ubi keladi, dipotong dadu
1/2  kilogram ubi kayu, dipotong dadu
600 gram kacang tanah, digoreng dan dibuang kulitnya
10 ulas nangka masak, dipotong dadu

Cara menyediakan:

1 Masukkan santan ke dalam periuk. Kemudian campurkan tepung beras sedikit demi sedikit dan kacau biar sebati.
2  Campurkan air gula yang siap ditapis.
3 Kemudian masukkan bahan seperti hirisan jagung, ubi keledek, keladi dan ubikayu  terlebih dulu kerana bahan terbabit lambat empuk.
4  Akhir sekali baru masukkan pisang, kacang hijau, kacang tanah dan nangka. Bahan ini akan lembek kalau dicampur terlalu awal.
5 Kacau adunan bubur sehingga pekat. Kalau adunan mula lekang dari periuk bermakna bubur itu sudah masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan