free counters

Sabtu, 27 November 2010

Biskut Makmur


Bahan Untuk Doh:

500 gram tepung gandum
80 gram gula halus
Minyak sapi 

Bahan Untuk Inti:

300 gram kacang tanah
70 gram gula halus

Gula icing untuk salutan kuih

Cara menyediakan:

1 Gaulkan semua bahan doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2 Kacang tanah dibakar dalam ketuhar selama 20 minit atau sehingga kulit kacang boleh tanggal bila di gosok. Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula.
3 Ambil doh dibuat bulat bulat dan kemudiannya dileperkan. Masukkan inti yang telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma. Bentukkan bujur.
4 Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing. Simpan dalam balang kedap udara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan