free counters

Sabtu, 27 November 2010

Acar Ikan


Bahan- bahan:

2 ekor ikan kembung, dibersihkan dan digaul bersama garam dan kunyit. Goreng seperti biasa.
1 cawan air asam jawa atau boleh digantikan dengam 2 sudu besar cuka
1/2 susu  teh kunyit serbuk 
2 biji tomato buah yang dibelah 4
Minyak untuk menumis
Secubit garam
4 ulas bawang kecil dihiris halus
3 ulas bawang putih dihiris halus
1 inci halia dihiris halus
2 biji cili hijau dihiris halus
2 biji cili merah dihiris halus
2 labu bawang besar dihiris halus

Cara menyediakan:

1 Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan yang dihiris halus sehingga naik bau.
2 Sesudah itu masukkan air asam jawa atau air cuka, tomato buah dan kunyit.
3 Bila sudah mendidih masukkan ikan yang sudah digoreng dan sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan