Bahan- bahan: |
2 ekor ikan kembung, dibersihkan dan digaul bersama garam dan kunyit. Goreng seperti biasa. |
1 cawan air asam jawa atau boleh digantikan dengam 2 sudu besar cuka |
1/2 susu teh kunyit serbuk |
2 biji tomato buah yang dibelah 4 |
Minyak untuk menumis |
Secubit garam |
4 ulas bawang kecil dihiris halus |
3 ulas bawang putih dihiris halus |
1 inci halia dihiris halus |
2 biji cili hijau dihiris halus |
2 biji cili merah dihiris halus |
2 labu bawang besar dihiris halus |
Cara menyediakan: |
1 Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan yang dihiris halus sehingga naik bau. |
2 Sesudah itu masukkan air asam jawa atau air cuka, tomato buah dan kunyit. |
3 Bila sudah mendidih masukkan ikan yang sudah digoreng dan sedia untuk dihidangkan. |
Sabtu, 27 November 2010
Acar Ikan
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan