Bahan-bahan |
150 gram tepung beras |
60 gram gula melaka |
100 gram gula pasir |
400 ml santan pekat |
450 ml air |
Garam secukup rasa |
2 helai daun pandan disiat dan disimpul |
Cara menyediakan: |
1 Masukkan kesemua bahan kecuali daun pandan kedalam bekas lalu dikacau hingga rata. |
2 Kemudian tapis kedalam periuk dan masukkan daun pandan. |
3 Masak dan kacau perlahan lahan di atas api sederhana sehingga adunan menjadi pekat dan licin. |
4 Tuang ke dalam loyang yang telah dilengserkan minyak pada dasar dan keliling loyang. |
5 Bakar di dalam ketuhar sehingga masak dengan suhu 180C selama lebihkurang 50 minit - 1 jam. |
6 Ada kalanya kuih kelihatan 'bergoyang-goyang' seperti belum masak. Jangan bimbang, kuih akan bertambah keras bila ia nya sejuk tetapi ia tetap lembut. |
Isnin, 22 November 2010
Bingka Tepung Beras
Label:
Bingka Tepung Beras
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan