Bahan-bahan : |
10 biji telur |
400 gram gula pasir |
200gm tepung gandum |
1/4 sudu teh serbuk penaik |
Cara menyediakan: |
1 Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat. |
2 Ayak tepung dan serbuk penaik kedalam adunan yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan dengan spatula. |
3 Tips 1. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan. |
4 Tips 2. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan. |
5 Tips 3. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. |
6 Tips 4. Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan terlalu lama. Dan tepung agak hangat. |
7 Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Bahulu naik lebih cantik jika 'off' kan fan kat oven sbb kalo guna fan bahulu akan mengecut sedikit nanti. |
Ahad, 21 November 2010
Bahulu
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan