free counters

Ahad, 21 November 2010

Bahulu


Bahan-bahan :

10 biji telur 
400 gram gula pasir
200gm tepung gandum
1/4 sudu teh serbuk penaik


Cara menyediakan:

1 Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
2 Ayak tepung dan serbuk penaik  kedalam adunan  yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan dengan spatula.
3 Tips 1. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan.
4 Tips 2. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
5 Tips 3. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. 
6 Tips 4. Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan terlalu lama. Dan tepung agak hangat.
7 Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Bahulu naik lebih cantik jika 'off' kan fan kat oven sbb kalo guna fan bahulu akan mengecut sedikit nanti.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan