free counters

Ahad, 21 November 2010

Bahulu Gulung


Bahan-bahan :

100 gram tepung gandum yang telaqh diayak
4 biji telur 
6 sudu besar gula halus
1 sudu teh esen vanilla
Jem mengikut pilihan anda

Cara menyediakan:

1 Gunakan loyang pembakar. Alas dengan kertas minyak /  baking sheet dan griskan serta taburkan sedikit tepung di permukaannya agar tidak melekat dan mudah digulung nanti. Panaskan oven pada suhu sekitar 180C.
2 Pukul telur dengan gula sehingga betul betul kembang dan ringan. Harus dipastikan adunan ini betul betul kembang dan gebu, ini akan membantu bahulu menjadi lebih ringan dan lembut seteleh masak.
3 Masukkan esen vanilla  dan putar lagi hingga sebati.
4 Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dlm adunan tadi sambil dikacau dgn cara kaup balik. Proses mengaup tepung dilakukan secara  perlahan lahan.
5 Tuangkan adunan ke dalam dulang yang telah disediakan. kemudian  ratakan permukaan  adunan.
6 Bakar  selama lebih kurang 20 minit atau sehingga kek keperangan. Jika menggunakan suhu 200C, bakar selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180C, dan bakar lagi selama 5 minit.
7 Panaskan atau cairkan sedikit  jem .
8 Alaskan sekeping kertas minyak di atas kain lembab. Taburkan sedikit gula di atasnya.
9 Setelah bahulu masak, terus keluarkan dan terbalikkan di atas kertas minyak. Potong kerak di bahagian tepinya. Sapukan jem di atas bahulu hingga rata.
10 Gulung dengan kemas dgn menggunakan kertas minyak. Sejukkan seketika sebelum dipotong dan dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan