Bahan Untuk Inti: |
100g gula merah |
100ml air |
120g kelapa parut diambil putih sahaja |
3 helai daun pandan |
1/2 sk garam |
Cara menyediakan: |
Masak gula merah dan air hingga larut, masuk garam, kelapa parut dan daun pandan. Kacau hingga agak kering dan biar kan sejuk. |
Bahan Untuk Doh: |
200 gram tepung pulut |
25 gram tepung gandum |
170 ml air |
Secubit garam |
3 Jenis pewarna, merah kuning dan hijau. |
Cara menyediakan: |
Gaul tepung pulut, garam dan air secukunya hingga doh jadi lembut. Doh dibahagikan kepada tiga bahagian. Warnakan setiap doh mengikut citarasa anda. Masukkan inti dan bentukkan bebola sebesar guli. |
Bahan Untuk kuah: |
500 ml santan dari 1 biji kelapa |
2 sudu besar tepung beras |
Garam secukupnya |
Cara menyediakan: |
Masukkan bebola yang sudah siap kedalam bahan untuk kuah. Kukus selama 15- 20min. Jangan terlalu lama kerana santan akan pecah minyak. |
Ahad, 21 November 2010
Badak Berendam
Label:
Badak Berendam
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan