Bahan-bahan : |
Bahan Untuk Inti Kacang |
100 gm kacang hijau |
Garam dan gula secukup rasa |
Cara menyediakan: |
Kacang hijau direndam 4 jam, kemudian rebus sampai empuk. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian bulatkan sederhahana besar. |
Bahan Untuk Kuah |
2 cawan santan |
Satu inci halia dimayang halus |
Sesudu kecil halba |
Garam dan gula secukup rasa |
Cara menyediakan: |
Campurkan semua bahan, kacau perlahan lahan jangan biar santan berketul. |
Bahan Untuk Asam Gumpal |
200 gm sagu mata ikan (basuh dan toskan) |
Cara menyediakan: |
1 Sagu mata ikan yang ditoskan tadi tu siramkan dengan air panas, jangan terlalu banyak atau lama siramannya kerana boleh menjadikan sagunya ter lalu lembik. |
2 Gunakan plastik atau sarung tangan plastik, ambik sagu itu, kemudian kepal- kepalkan dan isi dengan inti kacang didalam nya dan dikepalkan bulat semula. Kalau tidak menggunakan plastik sagu itu akan melekat ditangan. |
3 Susun dalam loyang dan kukus dalam masa 15 hingga 20 minit atau sehingga sagu tu masak. |
4 Setelah masak,masukkan kedalam kuah dan sedia untuk dihidang.Boleh dimakan panas atau sejuk. |
Ahad, 21 November 2010
Asam Gumpal
Label:
Asam Gumpal
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan