free counters

Khamis, 25 November 2010

Apam Marmar


Bahan-bahan:

250 gram tepung naik sendiri
200 ml santan
160 gram gula halus
2 biji telur 
1 camca teh esen vanilla
1 sudu makan ovallete
Secubit garam
Pewarna makanan,  2 jenis warna

Cara penyediaan:

1 Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan kecuali pewarna.
2 Pukul dengan kelajuan  perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga aduan kembang dan pekat.
3 Bahagi adunan kepada 3 bahagian, satu kekal warna asal dan warnakan dua bahagian yang lain.
4 Dalam acuan yang telah dilengser dengan mentega, bubuh warna secara berselang seli seperti dalam gambar. Diikuti dengan bahagian tanpa warna pada bahagian  atasnya.
5 Gunakan spatula untuk membuat pusingan satu arah sebanyak 1-2 kali. Kukus selama 45 minit. Jangan lupa untuk membalut penutup kukusan dengan kain supaya air tidak menitis ke atas apam. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan