free counters

Khamis, 25 November 2010

Agar Agar Cendol Gula Merah


Bahan-bahan:

1 peket agar-agar
1 cawan air
4 cawan cendol
1 cawan gula pasir
3/4 cawan gula merah
4 biji telur
3 cawan santan

Cara menyediakan:

1 Rebus agar-agar bersama 1 cawan air dan gula pasir.
2 Gula merah dicairkan bersama sedikit air dan dicampur ke dalam santan
3 Pukul telur dan  campurkan dalam santan 
4 Kacau rata dan masukkan santan ke dalam rebusan agar-agar
5 Asingkan kepada 2 adunan, satu campur cendol, satu lagi campur gula merah.
6 Stelah lapisan pertama agak keras (cendol dan santan) baru masuk lapisan kedua (sebatian gula merah dan santan)
7 Masuk dalam peti ais dan tunggu sampai keras.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan