Bahan-Bahan: | |
Bahan Untuk Apam | |
2 cawan tepung gandum yang telah ditapis | |
½ camca kecil serbuk penaik | |
½ cawan gula | |
½ camca kecil soda bikarbonat | |
1 camca kecil pewarna kuning | |
Sedikit mentega | |
1 biji telur | |
1 ½ cawan air | |
Bahan Tambahan | |
1 tin jagung - bahan tabur | |
1 cawan gula - bahan tabur | |
1 cawan kacang tanah yang telah dimesin kasar | |
Cara menyediakan: | |
1 Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda, air, baking powder dan pewarna kuning. Pukul lagi hingga adunan sebati. | |
2 Masukkan tepung dan pukul lagi supaya ianya tidak bergentel. Ambil satu senduk dan tuangkan ke dalam kuali kemudian nipiskan. Tutup kuali sebentar. Apabila setengah masak, taburkan bahan tambahan tadi. Masaklah hingga kekuningan dan rangup. |
Ahad, 21 November 2010
Apam Balik
Label:
Apam Balik
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan