Bahan- bahan: |
Tulang Gear-Box (tulang bahagian sendi peha atau sendi lutut) |
2 inci halia diketuk |
3 ulas bawang putih diketuk |
1 bungkus sup bunjut |
1 sudu kecil rempah sup |
Rempah 4 sekawan: (buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang) |
Segengam bawang goreng |
3 biji limau nipis diambil air perahan |
6 biji cili api |
Daun sup dihiris |
Cara menyediakan: |
1 Rebus tulang sampai empuk .Masukkan sup bunjut, rempah sup, halia dan bawang puteh. Teruskan memasak menggunakan api yang sederhana. |
2 Tumis rempah 4 sekawan sehingga naik bau. Dan masukkan kedalam periuk yang mengandung tulang. Masukkan sekali segenggam bawang goreng. |
3 Perasakan dengan garam dan tambah cili api yang di potong dadu. |
4 Dalam mangkuk besar, perahkan air asam limau nipis dan taburkan daun sup serta bawang goreng selebihnya di atas sup untuk hidangan. |
Ahad, 28 November 2010
Sup Gear Box
Label:
Sup Gear Box
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan