Bahan- bahan: |
600 gram ekor lembu |
600 gram ubi kentang |
1.5 cm kulit kayu manis |
4 keping halia |
6 labu bawang merah |
2 labu bawang besar |
4 kuntum bunga cengkih |
½ sudu teh jintan manis |
20 biji lada hitam |
4 biji buah pelaga |
1 pokok daun saderi |
1 pokok daun bawang |
Garam secukup rasa |
Cara menyediakan: |
1 Potong ekor lembu mengikut ruas atau katamnya. Bersihkan. |
2 Ricih halia dan bawang putih. Potong daun saderi dan daun bawang sepanjang 1.5 cm. |
3 Belah empat ubi kentang dan bawang besar. Rebus hingga empuk. |
4 Masukkan bungkusan rempah dan rebus lagi. |
5 Masukkan garam dan daun saderi serta daun bawang. |
6 Sementara itu panaskan minyak dan tumiskan bawang merah hingga kuning. |
7 Tuangkan tumisan ke dalam sup yang sedang mendidih. |
8 Kacau dan tutup periuk supaya bau tidak hilang. |
Ahad, 28 November 2010
Sup Ekor
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan