Bahan-Bahan: |
1 ekor ikan siakap dan digoreng dengan tepung berempah.
|
Bahan Cincang Halus: |
5 ulas bawang merah
|
3 ulas bawang putih
|
3 cm halia muda
|
2 biji cili merah
|
Bahan Dihiris Halus: |
1 kuntum bunga kantan
|
2 helai daun limau purut
|
6 biji chili padi
|
Bahan-Bahan Sos: |
2 sudu besar chili kisar
|
1 sudu besar sos tomato
|
2 sudu besar sos plum
|
2 sudu besar gula pasir
|
2 sudu besar sos cili
|
1 sudu besar jus limau nipis
|
1 sudu teh kicap manis
|
Cara Penyediaan:
|
1 Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
|
2 Letakkan ikan di dalam pinggan yang telah
dilengserkan dengan sedikit minyak dan
air.
|
3 Kukus hingga ikan masak.
|
4 Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak.
Tumiskan bahan bahan cincang hingga naik bau. Masukkan bahan-bahan sos dan
kacau rata.
|
6 Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air dan garam
serta gula.
|
7 Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas
ikan tadi.
|
Selasa, 30 November 2010
Siakap Tiga Rasa
Label:
Siakap Tiga Rasa
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan