Bahan-Bahan: |
4 ekor ikan keli sederhana besar.
|
5 sudu besar air asam jawa
|
Sedikit gula
|
Garam secukup rasa
|
Bahan Untuk Dikisar:
|
5 biji cili merah
|
6 biji cili padi
|
1 sudu besar cili kering kisar
|
6 ulas bawang merah
|
3 ulas bawang putih
|
1 inci halia
|
Cara penyediaan: |
1 Bersihkan ikan dengan air asam limau dan garam..
Perapkan lebihkurang 20 minit.
|
2 Basuh dan toskan. Kelar ikan dan lumurkan dengan garam halus dan serbuk kunyit. Goreng garing. Angkat dan ketepikan. |
3 Dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak. Masukkan bahan kisar dan perlahankan api. Masak dan kacau hingga pecah minyak. Kemudian masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. |
4 Bila telah hampir kering, masukkan ikan dan balik-balikkan ikan sebentar biar rata dengan chili. |
Selasa, 30 November 2010
Keli Goreng Berlada
Label:
Keli Goreng Berlada
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan