Bahan-bahan:- | |
300 gram tepung beras | |
1 sudu makan tepung jagung | |
250 gram gula putih | |
200 gram kelapa parut | |
Garam secukup rasa | |
Air kapur secukupnya | |
Pewarna hijau dan merah | |
Cara menyediakan: | |
1 Tepung jagung dan tepung beras dibancuh dengan 250ml air dan sedikit garam serta air kapur. | |
2 Masak gula putih dengan 500ml air hingga mendidih dan gula hancur. Angkat dan biarkan sejuk. | |
3 Setelah sejuk, tuangkan di dalam adunan tepung tadi. Kacau hingga sebati. dan bahagikan kepada tiga adunan. Tuangkan pewarna hijau dan merah pada setiap adunan dan satu adunan lagi tidak perlu diwarnakan. | |
4 Sementara itu, panaskan beberapa acuan kuih lompang di dalam kukusan. Tuangkan adunan anggaran 3/4 tinggi supaya tidak melimpah keluar apabila masak. Setelah masak, keluarkan kuih dari kukusan dan sejukkan. Tabur kelapa yang dicampur sedikit garam di atas kuih lompang dan hidangkan. |
Isnin, 22 November 2010
Kuih Lompang Muhibah
Label:
Kuih Lompang Muhibah
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan