free counters

Isnin, 22 November 2010

Koci


Bahan-bahan:-


Bahan Untuk Inti:


1 biji kelapa parut untuk diambil putihnya sahaja
½ cawan gula melaka 
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan disiat dan disimpul
 ½ cawan air


Cara menyediakan:


1 Campurkan semua bahan bahan inti dalam kuali dan jerangkan ke atas api yang sederhana.
2 Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan.


Bahan Untuk Kuih:


1 bungkus tepung pulut
2 mangkuk santan ( ½ mangkuk santan dimasak hingga pecah minyak)
½ sudu teh garam
Daun pisang yang telah dilayur secukupnya


Cara menyediakan:


1 Gaul rata tepung pulut dan santan bersama garam. Uli adunan ini hingga menjadi satu doh yang lembut dan boleh dibentuk.
2 Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian yang sederhana besarnya. Bentukkan adunan dan isikan inti tadi di tengahnya. Bulat bulatkan dan celup ke dalam santan masak.
3 Bungkus adunan itu dengan daun pisang. Buat sehingga selesai.
4 Panaskan kukusan. Masukkan bungkusan tadi ke dalam kukusan. Kukus selama 20-30minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan