Bahan-bahan: |
600 gram kacang tanah, disangai, dibuang kulit dan dikisar |
1 tin susu cair |
2 tin gula pasir |
1 senduk serbuk koko |
2 sudu besar mentega |
Cara penyediaan: |
1 Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak di atas api sederhana. |
2 Sentiasa kacau sampai likat dan agak kental. Ini akan mengambil masa kira-kira sejam. |
3 Apabila tanda-tanda bancuhan mula mengering di tepi dalam kuali perlahankan api. |
4 Gunakan daun pisang atau daun pandan untuk menekan bancuhan candy. Sekiranya tidak melekat pada daun, ini bermakna bancuhan candy telah siap dimasak. |
5 Segera angkat dan tuang ke dalam loyang empat segi yang telah dilengser dengan sedikit mentega. Tekan padat dan seelok eloknya digelek menggunakan penggelek bagi mendapatkan permukaan yang rata. |
6 Potong ketika candy masih panas kerana candy ini amat cepat mengeras. |
7 Biarkan candy sejuk di dalam loyang, kemudian boleh disimpan di dalam bekas kedap udara. |
Ahad, 28 November 2010
Kandi Kacang
Label:
Kandi Kacang
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan