Bangun Bangun atau nama botaninya solenostemon amboinicus atau dikenali juga dengan ati-ati hijau biasa ditanam sebagai ulaman dan penyedap rasa dalam masakan.Pucuk mudanya dijadikan ramuan untuk sambal tempoyak. Ia juga dijadikan ramuan untuk nasi ulam. Bangun-bangun senang membiak melalui keratan batang dan daun. Medium pilihan ialah tanah gembur yang mempunyai pengaliran air yang baik dan terdedah kepada cahaya matahari. |
Di gunakan untuk rawatan. |
Merawat Asma, Batuk Dan Bronkitis - Jusnya diminum untuk meredakan penyakit berkenaan. |
Penawar Gigitan Serangga Bisa Dan Kulit Melecur - Daunnya ditumbuk lumat dan tampal pes nya dibahagian sakit dengan balutan kain. |
Merawat Batuk, Mual-Mual ,Sakit Kepala Dan Masalah Pencernaan - Sehelai daun bangun-bangun diseduh dengan air panas dan dimasukkan sedikit gula batu sebelum di minum. |
Rabu, 17 November 2010
Bangun Bangun
Label:
Bangun bangun
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan