free counters

Rabu, 17 November 2010

Bangun Bangun

Bangun Bangun atau nama botaninya solenostemon amboinicus atau dikenali juga dengan ati-ati hijau biasa ditanam sebagai ulaman dan penyedap rasa dalam masakan.Pucuk mudanya dijadikan ramuan untuk sambal tempoyak. Ia juga dijadikan ramuan untuk nasi ulam. Bangun-bangun senang membiak melalui keratan batang dan daun. Medium pilihan ialah tanah gembur yang mempunyai pengaliran air yang baik dan terdedah kepada cahaya matahari.
Di gunakan untuk rawatan.
Merawat Asma, Batuk Dan Bronkitis -  Jusnya diminum untuk meredakan penyakit berkenaan.
Penawar Gigitan Serangga Bisa Dan Kulit Melecur -  Daunnya ditumbuk lumat dan tampal pes nya dibahagian sakit dengan balutan kain.
Merawat Batuk, Mual-Mual ,Sakit Kepala Dan Masalah Pencernaan - Sehelai daun bangun-bangun diseduh dengan air panas dan dimasukkan sedikit gula batu sebelum di minum.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan