free counters

Ahad, 28 November 2010

Ayam Masak Hijau

Bahan-bahan:

1 ekor ayam dipotong 12 bahagian dan digoreng separuh masak

Bahan Untuk Menumis:

Minyak masak untuk menumis
2 sudu makan minyak sapi
2 bawang besar dihiris
Bunga cengkih, buah pelaga dan  kayu manis
Daun pandan, daun kari dan  daun bay

Bahan Untuk Dikisar:

10  biji chili hijau dikisar
1 tomato dikisar
1 sudu makan tomato puri
3 ulas bawang putih dikisar
2 sudu teh serbok ketumbar
1 sudu teh serbok jintan halus
secawan daun ketumbar dikisar
1 biji limau nipis ambl air perahan 
1/2 cawan gajus dikisar
1/2 cawan susu cair

Cara penyediaan:

1 Tumiskan bahan menumis yang telah disediakan sehingga naik bau dan masukkan bahan yang telah dikisar.
2 Masukkan ayam dan tambahkan perisa mengikut citarasa. Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan