Bahan-bahan: |
1 ekor ayam dipotong 12 bahagian dan digoreng separuh masak |
Bahan Untuk Menumis: |
Minyak masak untuk menumis |
2 sudu makan minyak sapi |
2 bawang besar dihiris |
Bunga cengkih, buah pelaga dan kayu manis |
Daun pandan, daun kari dan daun bay |
Bahan Untuk Dikisar: |
10 biji chili hijau dikisar |
1 tomato dikisar |
1 sudu makan tomato puri |
3 ulas bawang putih dikisar |
2 sudu teh serbok ketumbar |
1 sudu teh serbok jintan halus |
secawan daun ketumbar dikisar |
1 biji limau nipis ambl air perahan |
1/2 cawan gajus dikisar |
1/2 cawan susu cair |
Cara penyediaan: |
1 Tumiskan bahan menumis yang telah disediakan sehingga naik bau dan masukkan bahan yang telah dikisar. |
2 Masukkan ayam dan tambahkan perisa mengikut citarasa. Sedia untuk dihidangkan. |
Ahad, 28 November 2010
Ayam Masak Hijau
Label:
Ayam Masak Hijau
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan