Bahan-Bahan: |
1 kilogram gula merah
|
800 gram gula melaka, dipotong kecil |
750 mililiter air |
3 helai daun pandan |
900 gram tepung pulut |
150 gram tepung beras |
1 liter santan pekat dari 6 biji kelapa |
2 liter santan cair |
Cara penyediaan: |
1 Jerang 4 bahan pertama hingga mendidih dan gula hancur. Angkat. |
2 Larutkan tepung pulut dan tepung beras dengan santan cair. |
3 Tuang ke dalam kuali besar. |
4 Tapiskan air gula ke dalam campuran tepung. Kacau rata. |
5 Masak dan kacau atas api perlahan hingga pekat. |
6 Tuangkan santan pekat dan kacau hingga kental dan berkilat. |
*Jika dodol tak melekat pada jari, bermakna ia sudah masak. |
Ratakan dalam dulang yg dilapik daun pisang dan biar sejuk. |
Rabu, 13 Julai 2011
Dodol
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan