free counters

Sabtu, 25 Jun 2011

Udang Masak Rendang

Bahan-bahan :

½ kg udang bersaiz besar
5 helai daun limau purut dihiris halus
1 cawan santan pekat - dicampur dengan 1 cawan air
4 sudu makan kerisik
2 sudu makan serbuk cili
1 batang serai - diketuk
Minyak masak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Untuk Di Kisar:

4 biji bawang merah
3 inci halia muda
2 inci lengkuas
2 batang serai
1 cm kunyit hidup
6 biji cili padi 
2 helai daun kunyit

Cara Penyediaan:

Panaskan minyak dan tumis bahan giling hingga naik baunya. Masukkan serbuk cili dan tumis lagi hingga mesra.

Masukkan santan, serai dan kerisik. Biarkan hingga menggelegak. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan santan menjadi berketul-ketul.

Setelah menggelegak seketika, masukkan udang. Masak sehingga kuah pekat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan