Bahan-Bahan: |
4 biji terung panjang dipotong menyerong |
2 helai daun limau purut |
5 biji limau kasturi |
Garam dan gula secukup rasa |
Minyak untuk menumis |
Bahan Untuk Dikisar: |
6 biji chili merah |
6 biji bawang merah |
3 ulas bawang putih |
1 cm kunyit hidup |
2 camca besar udang kering |
2 biji buah keras |
1/3 inci belacan |
Cara penyediaan: |
1 Goreng terung sebentar dalam minyak panas(anggaran 2 min). Angkat, tos dan letak atas paper towel. Kemudian susun dalam pinggan sesuai. Ketepikan. |
2 Panaskan sedikit minyak, tumis bahan dikisar lumat hingga harum, masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan daun limau purut dan masak hingga pecah minyak, tuang jus limau kasturi, gaul dan rasa. |
3 Angkat sambal tadi dan letak atas terung, ratakan. |
Ahad, 5 Disember 2010
Terung Goreng Bersambal Ala Nyonya
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan