Bahan-bahan: |
Bahan Untuk Kulit: |
500 gram tepung gandum diayak |
11/2 cawan marjerin |
1 sudu besar lemak sayur/crisco |
2 sudu besar gula |
1 biji telur |
Cara penyediaan: |
1 Gaul dan uli semua bahan kecuali telur seperti serbuk roti. |
2 Masukkan telur dan gaul rata. |
3 Canaikan setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat. |
4 Letakkan kulit tat di dalam dulang acuan bermangkuk kecil |
yang sudah digriskan. |
5 Cucukkan dengan garfu untuk mengeluarkan gelembung angin. |
6 Bakar selama 10 minit pada suhu 180C. |
Bahan Untuk Inti: |
1 cawan susu cair |
4 biji telur |
1 cawan gula |
1 cawan air biasa |
1 sudu besar tepung kastad |
1/2 s/teh vanilla |
sedkit pewarna kuning |
Cara penyediaan: |
1 Gaul semua semua bahan perlahan sehingga sebati. |
2 Tuangkan keatas kulit tat yang telah dibakar separuh masak. |
3 Keluarkan dan tuangkan adunan kastad telur kedalam tat. |
4 Bakar semula 5 minit. |
Sabtu, 4 Disember 2010
Tat Telur
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan