Bahan-bahannya: |
|
6 ekor burung puyuh dibelah
dua bahagian |
1 bunjut sup tulang |
2 inci kulit kayu manis |
2 biji buah pelaga |
3 kuntum bunga cengkih |
1 kuntum bunga lawang |
1 pelepah batang saderi
dipotong nipis |
2 labu bawang besardibelah
empat |
3 biji tomato dibelah empat |
9 biji cili api diracik |
Air secukupnya |
Garam secukup rasa |
|
Bahan untuk Dihiris: |
|
5 ulas bawang putih |
5 ulas bawang merah |
2 inci halia |
2 inci lengkuas |
|
Untuk Untuk Hiasan: |
|
Daun saderi diracik halus |
Daun bawang diracik halus |
Chili api diracik halus |
Bawang goreng |
Limau nipis |
|
Cara
penyediaan: |
|
1 Tumis
sebentar kayu manis, buah pelaga,
bunga cengkih dan bunga lawang bersama sup bunjut. Masukkan bahan hiris dan
tumis sehingga garing. |
2
Masukkan air secukupnya dan biarkan kuah mendidih selama 10 minit. |
3
Masukkan burung puyuh, dikacau dan biarkan sehingga burung puyuh masak |
4
Masukkan saderi, bawang besar, tomato dan garam. Kacau seketika. Angkat dan
hidangkan |
5
Taburkan daun bawang, daun saderi,bawang goreng dan perahkan asam limau
sebelum dimakan. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan