free counters

Isnin, 6 Disember 2010

Spaghetti Bolognese

Bahan-Bahan:

500 gram spaghetti  direbus dengan sedikit minyak supaya tidak melekat
2 sudu besar minyak
4 ulas bawang putih  ditumbuk halus
1 labu bawang holland dipotong kiub
1 helai daun bay kering
400 gm daging cincang
400 gm tomato dicincang dadu
500  ml air
2 sudu besar puri tomato
1 kiub stok daging
2 sudu besar oregano kering
Parutan keju secukupnya
Gula dan  garam secukup rasa

Cara penyediaan:

1 Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar dan bay leaf hingga keemasan
2 Masukkan daging, kacau hingg berubah warna dan kering airnya
3 Campurkan tomato, air, stok, tomato puree, oregano, gula dan garam
4 Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api
5 Masak selama 45min atau hingga kuah pekat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan