Bahan-bahan : |
1 kilogram daging |
2 biji kelapa |
15 tangkai cili kering |
1 sudu besar ketumbar digoreng tanpa minyak dan tumbuk pecah sikit |
Air asam jawa |
Secawan kerisik |
Bahan yang dikisar: |
500 gram bawang merah |
10 ulas bawang putih |
1 inci lengkuas |
5 batang serai |
2 inci halia |
Garam dan gula merah |
Cara penyediaan: |
1 Rebus daging hingga empuk, kemudian siat halus sehingga halus. |
2 Air rebusan daging jangan dibuang, gunakan untuk memerah santan. Perah santan lebih kurang tiga cawan. |
3 Masukkan pati santan bersama bahan kisar & daging dan jerang di atas api sederhana. |
4 Bila hampir kering, masukkan ketumbar yg ditumbuk kasar. Kacau sehingga ia kering. |
Khamis, 2 Disember 2010
Serunding Daging
Label:
Serunding Daging
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan