Bahan-bahan: |
1 kilogram mee kuning dicelur sebentar |
Taugeh |
Bawang goreng |
Bahan Untuk Dihiris / Condiment: |
Tauhu digoreng dan dipotong dadu |
Daun Sup dan daun bawang dihiris halus |
Chili merah dipotong nipis |
Limau kasturi dipotong dua |
Sawi yang dicelur |
Telur rebus |
Bahan Untuk Kuah: |
300 gram udang |
500 gram ayam dipotong kecil kecil |
2 paket fishball dihiris |
2 paket fishcake dipotong dua |
200 gram isi kerang |
6 keping tauhu lampong |
2 sudu besar chili kisar |
3 sudu besar rempah kari yang dibancuh dengan asam jawa |
5 cawan santan |
Bahan Untuk Dikisar: |
2 batang serai |
1 inci halia |
1/2 inci lengkuas |
5 ulas bawang merah |
2 ulas bawang putih |
Cara penyediaan: |
1 Tumis bahan kisar sampai garing masukkan rempah dan chili masak sampai naik minyak. Masukkan ayam, sotong, kerang, udang, fishball dan santan. |
Jumaat, 3 Disember 2010
Mee Kari
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan