free counters

Isnin, 6 Disember 2010

Len Chee Kang


Bahan-Bahan:

50 gram gula melaka
50 gram gula kastor
50 gram biji teratai direndam dlm air
10 keping longan kering  dibilas
10 keping bunga lili kering  direndam dalam air
10 biji buah kanta
20 gram halwa kundur
5 biji bunga kembang semangkuk
1 camca besar  biji selasih 
1 camca besar  biji sagu  dibasuh dan ditoskan
2 camb biji barli  dibasuh dan ditoskan
Kacang goreng 
Fungus putih - rendam hingga kembang dan potong kecil2
3 Biji laici
600 - 700 ml air
1 camca kecil esen ros

Cara penyediaan:

1 Masak gula melaka, gula kaster dan air hingga gula larut
2 Masukkan biji teratai, longan kering, bunga lili kering, biji selasih, sagu dan barli
biar mendidih hingga biji teratai dan bunga lili lembut
3 Masukkan kacang, laici ,fungus putih dan esen ros dan kacau sebati
4 Boleh dihidang panas atau sejuk

Tiada ulasan:

Catat Ulasan