Bahan-Bahan: |
50 gram gula melaka |
50 gram gula kastor |
50 gram biji teratai direndam dlm air |
10 keping longan kering dibilas |
10 keping bunga lili kering direndam dalam air |
10 biji buah kanta |
20 gram halwa kundur |
5 biji bunga kembang semangkuk |
1 camca besar biji selasih |
1 camca besar biji sagu dibasuh dan ditoskan |
2 camb biji barli dibasuh dan ditoskan |
Kacang goreng |
Fungus putih - rendam hingga kembang dan potong kecil2 |
3 Biji laici |
600 - 700 ml air |
1 camca kecil esen ros |
Cara penyediaan: |
1 Masak gula melaka, gula kaster dan air hingga gula larut |
2 Masukkan biji teratai, longan kering, bunga lili kering, biji selasih, sagu dan barli |
biar mendidih hingga biji teratai dan bunga lili lembut |
3 Masukkan kacang, laici ,fungus putih dan esen ros dan kacau sebati |
4 Boleh dihidang panas atau sejuk |
Isnin, 6 Disember 2010
Len Chee Kang
Label:
Len Chee Kang
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan