Bahan-bahan: |
2 liter santan dari 2 biji kelapa |
4 liter air |
1/2 kilogram ayam dipotong sederhana besar |
50 gram udang kecil direndam dan kisar |
10 biji tauhu goreng |
Bahan Untuk Dikisar: |
10 ulas bawang merah |
5 ulas bawang putih |
2 cm lengkuas |
5 biji buah keras |
3 batang serai |
10 tangkai cili kering |
2 cm belacan |
1 sudu kecil |
Serbuk kayu manis |
Bahan Untuk Hirisan / Condiment: |
Timun dipotong nipis dan memanjang |
Chili merah dihiris |
Bawang besar dihiris |
Sedikit bijan disangai |
Limau kasturi dibelah dua |
Kek ikan dicelur |
Sedikit hirisan telur dadar |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau. |
2 Kacau hingga terbit minyak. |
3 Masukkan air, ayam dan udang. |
4 Tuangkan santan, kacau perlahan. |
5 Kacau perlahan dan masukkan garam, gula secukup rasa. |
6 Masukkan tauhu goreng dan biarkan masak seketika dan angkat. |
7 Hidangkan bersama bihun dan bahan hiasan lain. |
Jumaat, 3 Disember 2010
Laksa Sarawak
Label:
Laksa Sarawak
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan