Bahan-bahan: |
1/2 kilogram ayam dipotong sederhana besar |
10 ekor udang sederhana besar |
1 liter santan |
250 ml air |
6 keping asam gelugur |
3 batang bunga kantan |
Minyak masak |
Gula dan garam secukup rasa |
Bahan Untuk Dikisar: |
200 gm bawang besar |
100 gm lengkuas |
50 gm kunyit hidup |
50 gm belacan |
2 batang serai |
5 biji buah keras |
30 tangkai cili kering |
60 gm udang kering |
Bahan Untuk Hirisan / Condiment: |
Timun dipotong nipis dan memanjang |
Cili merah dihiris |
Daun bawang dihiris |
Bawang goreng |
Telur rebus |
Cara penyediaan: |
1 Kisar semua bahan A dan tumis hingga terbit minyak. |
2 Masukkan ayam dan udang. Biarkan seketika. |
3 Tuangkan santan dan sedikit air mengikut keperluan. Setelah mendidih masukkan bunga kantan. |
4 Kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa. |
5 Bolehlah hidangkan dengan pilihan mee ataupun bihun. |
Jumaat, 3 Disember 2010
Laksa Asam Nyonya Melaka
Label:
Laksa Asam Nyonya Melaka
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan