Bahan-bahan: | |
1 cawan kacang dal | |
2 batang lobak merah dihiris sederhana besar | |
1 biji terung sederhana besar dihiris sederhana besar | |
2 biji kentang dibelah 6 | |
Sedikit serbuk kunyit | |
Untuk Untuk Ditumis: | |
1 inci halia diracik | |
2 biji bawang putih diracik | |
4 biji bawang kecil dimayang | |
Sedikit daun kari | |
Sedikit bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis | |
1 sudu kecil biji sawi | |
3 biji cili hijau dihiris kasar | |
Minyak untuk menumis | |
Garam dan gula secukup rasa | |
Cara menyediakan: | |
1 Rebus kacang dal dalam periuk sehingga
empuk, masukkan serbuk kunyit. |
|
2 Bila
kacang dal dah agak agak empuk, masukkan lobak merah dan kentang ke dalam rebusan dal tadi. Rebus sehingga kesemuanya empuk. Masukkan terung dan chili. |
|
3 Dalam
kuali yang lain, panaskan minyak kemudian tumiskan bahan bahan tumisan sehingga layu dan naik bau. Kemudian curahkan ke dalam rebusan sayur sayur tadi. |
Khamis, 16 Disember 2010
Kuah Dhal
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan