Untuk menambah perisa dan menjaga kesegaran siput belitung (siput sedut) yang akan dimasak, seelok eloknya dimasukkan kelapa parut segar bersama siput sedut tersebut didalam satu bekas. Siput sedut akan memakan kelapa dan mengeluarkan kotoran atau lumpur dari badannya. Ini menyebabkan rasanya lebih enak dan berlemak. |
Untuk membersihkan kulit luar yang berlumut atau dipenuhi kotoran. Setelah siput tersebut dibuang hujung nya. Rendamkan ia hingga tenggelam didalam satu bekas , kemudian patah patahkan beberapa biji chili api dan masukkan kedalam bekas tersebut. Biarkan seketika, keluarkan dan basuh sekali lagi, pasti kulit siput akan kelihatan bertambah bersih. |
Isnin, 6 Disember 2010
Kesegaran Siput Belitung
Label:
Kesegaran Siput Belitung
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan