Bahan-bahan : |
Bahan A: |
7 gram agar-agar serbuk |
70 gram coklat masakan |
500 ml air |
50 gram gula |
1/8 sudu kecil Nescafe |
Bahan B: |
15 gram agar-agar serbuk |
300 ml susu cair |
250 ml air |
300 gram gula kastor |
3 biji kuning telur |
1 sudu kecil esen vanila |
1/2 sudu kecil esen lemon |
Sedikit pewarna hijau dan kuning |
Cara penyediaan: |
1. Masak bahan A sehingga sebati dan tuangkan ke dalam acuan dan biarkan beku. Potong memanjang kepada 8 bahagian. |
2 Masak bahan B sehingga sebati. Susunkan adunan coklat di bawah acuan, dan tuangkan adunan berwarna kuning sedikit. |
3Susun lagi adunan yang berwarna coklat dan ulang sehingga habis. |
4 Sejukkan dan biarkan beku sebelum dipotong. |
Khamis, 2 Disember 2010
Agar Agar Lapis Tikar
Label:
Agar Agar Lapis Tikar
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan