Bahan-bahan : |
500 gram udang berukuran sederhana |
1/2 sudu kecil lada sulah serbuk |
1/2 sudu kecil garam |
1 biji telur dipukul sehingga berbuih |
100 gram tepung jagung |
2 ulas bawang putih diketuk |
7 tangkai cili padi dihiris |
1 tangkai daun bawang dihiris |
1 sudu besar bawang putih goreng |
1 sudu kecil serbuk lada sulah |
Cara penyediaan: |
1 Perap udang yang telah dibersihkan dengan serbuk lada sulah, garam dan perahan air limau selama setengah jam. |
2 Kemudian toskan. Setelah kering airnya, taburkan sedikit tepung jagung dan gaul rata. |
3 Tuangkan telur. Kemudian tuangkan selebih tepung jagung dan gaul sebati. |
4 Goreng hingga kuning keemasan dan diangkat. Ketepikan. |
5 Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan bawang putih yang diketuk. Tumis hingga wangi. Kemudian masukkan cili padi dan lada sulah. |
6 Tumis hingga layu. Masukkan semula udang dan taburkan daun bawang dan bawang putih goreng. Sedia untuk dihidangkan. |
Selasa, 30 November 2010
Udang Nyonya Betawi
Label:
Udang Nyonya Betawi
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan