free counters

Selasa, 30 November 2010

Udang Nyonya Betawi


Bahan-bahan :

500 gram udang berukuran sederhana
1/2 sudu kecil lada sulah serbuk 
1/2 sudu kecil  garam

1 biji telur dipukul sehingga berbuih
100 gram tepung jagung
2 ulas bawang putih diketuk
7 tangkai cili padi dihiris
1 tangkai daun bawang dihiris
1 sudu besar  bawang putih goreng
1 sudu kecil serbuk lada sulah 

Cara penyediaan:

1 Perap udang yang telah dibersihkan dengan serbuk lada sulah, garam dan perahan air limau selama setengah jam.
2 Kemudian toskan. Setelah kering airnya, taburkan sedikit tepung jagung dan gaul rata.
3 Tuangkan telur. Kemudian tuangkan selebih tepung jagung dan gaul sebati.
4 Goreng hingga kuning keemasan dan diangkat. Ketepikan.
5 Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan bawang putih yang diketuk. Tumis hingga wangi. Kemudian masukkan cili padi dan lada sulah.
6 Tumis hingga layu. Masukkan semula udang dan taburkan daun bawang dan bawang putih goreng. Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan