free counters

Rabu, 24 November 2010

Tepung Pelita


Bahan-bahan:

Daun pisang yang dilayur diatas api, bentukkan menjadi segi empat tepat sebesar kotak mancis.  Tutup kemas dikedua dua bahagian dengan lidi kelapa.

Bahan  Untuk  Bahagian Bawah:

60 gram tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
140 gram gula
800 ml air pandan 

Bahan  Untuk  Bahagian Atas:

50 gram tepung beras
1 cawan cawan santan pekat
600ml Air
Sedikit garam

Cara menyediakan:

1 Kisar  daun pandan dengan air. Tapis dan dapatkan kira kira 800ml air pandan. Masukkan gula, tepung beras, tepung jagung dan gaul sebati  dalam satu bekas. 
2 Masakkan bancuhan tadi hingga pekat dan berkilat. Masukkan kedalam bekas.
3 Campurkan santan pekat dengan air jadikan kira kira 800ml. Kemudian masukkan tepung beras dan  garam. Gaul sebati bancuhan.
4 Masakkan bancuhan tepung yang diadun dan kacau hingga pekat.
5 Masukkan kedalam bekas yang terlebih dulu diletakkan dengan bancuhan yang warna hijau. Biarkan sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan