free counters

Selasa, 30 November 2010

Telur Puyuh Bergedil Ayam


Bahan-bahan :

500 gram isi ayam
500 gram ubi kentang dikupas , dibersihkan dan potong setebal 2 cm.
2 biji telur  diasingkan putih dan kuning
1/2 sudu teh lada putih
2 labu bawang besar dipotong  dadu
1 tangkai daun bawang dan daun sup  dimayang
3 sudu besar  bawang goreng
1/2 sudu teh serbuk kari daging
1 cawan serbuk roti
Sedikit garam
6 cawan minyak masak untuk goreng terendam
20 biji telur puyuh di rebus keras dan kupas kulitnya
Minyak untuk menumis

Cara penyediaan:

1 Bersihkan isi ayam dan cincang halus. Panaskan sebentar di dalam kuali hingga kering airnya.
2 Goreng ubi kentang  hingga masak menggunakan tiga cawan minyak. Lenyek halus.
3 Satukan ubi kentang tumbuk dengan isi ayam, kuning telur, lada putih, bawang besar, bawang goreng, daun bawang dan daun sup, rempah daging serta garam. Gaul rata.
4 Pukul putih telur hingga kembang. Ketepikan.
5 Ambil sedikit adunan kentang, leperkan, isi telur puyuh dan bungkus kembali mengikut bentuk telur.
6 Panaskan minyak, celup dalam putih telur, golekkan atas serbuk roti dan goreng terendam hingga kuning.
7 Angkat dan hidangkan bersama kuah bergedil.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan