Bahan-bahan : |
500 gram isi ayam |
500 gram ubi kentang dikupas , dibersihkan dan potong setebal 2 cm. |
2 biji telur diasingkan putih dan kuning |
1/2 sudu teh lada putih |
2 labu bawang besar dipotong dadu |
1 tangkai daun bawang dan daun sup dimayang |
3 sudu besar bawang goreng |
1/2 sudu teh serbuk kari daging |
1 cawan serbuk roti |
Sedikit garam |
6 cawan minyak masak untuk goreng terendam |
20 biji telur puyuh di rebus keras dan kupas kulitnya |
Minyak untuk menumis |
Cara penyediaan: |
1 Bersihkan isi ayam dan cincang halus. Panaskan sebentar di dalam kuali hingga kering airnya. |
2 Goreng ubi kentang hingga masak menggunakan tiga cawan minyak. Lenyek halus. |
3 Satukan ubi kentang tumbuk dengan isi ayam, kuning telur, lada putih, bawang besar, bawang goreng, daun bawang dan daun sup, rempah daging serta garam. Gaul rata. |
4 Pukul putih telur hingga kembang. Ketepikan. |
5 Ambil sedikit adunan kentang, leperkan, isi telur puyuh dan bungkus kembali mengikut bentuk telur. |
6 Panaskan minyak, celup dalam putih telur, golekkan atas serbuk roti dan goreng terendam hingga kuning. |
7 Angkat dan hidangkan bersama kuah bergedil. |
Selasa, 30 November 2010
Telur Puyuh Bergedil Ayam
Label:
Telur Puyuh Bergedil Ayam
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan