free counters

Ahad, 28 November 2010

Sup Ekor

Bahan- bahan:

600 gram ekor lembu
600 gram ubi  kentang
1.5 cm kulit kayu manis
4 keping halia
6 labu bawang merah
2 labu bawang besar
4 kuntum bunga cengkih
½ sudu teh jintan manis
20 biji lada hitam
4 biji buah pelaga
1 pokok daun saderi
1 pokok daun bawang
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

1 Potong ekor lembu mengikut ruas atau katamnya. Bersihkan.
2 Ricih halia dan bawang putih. Potong daun saderi dan daun bawang sepanjang 1.5 cm.
3 Belah empat ubi kentang dan bawang besar. Rebus hingga empuk.
4 Masukkan bungkusan rempah dan rebus lagi.
5 Masukkan garam dan daun saderi serta daun bawang.
6 Sementara itu panaskan minyak dan tumiskan bawang merah hingga kuning.
7 Tuangkan tumisan ke dalam sup yang sedang mendidih.
8 Kacau dan tutup periuk supaya bau tidak hilang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan