free counters

Selasa, 30 November 2010

Siakap Masak Masam Manis


Bahan-Bahan: 

2 ekor ikan siakap berukuran sederhana
3 biji tomato  dicincang dadu
2 biji cili merah  di hiris kasar

1 biji capsicium di potong dadu
1 batang lobak merah yang kecil  dipotong memanjang
1 tangkai daun bawang dipotong nipis
Sedikit bunga kobis dipotong kecil
2 potong nenas dipotong dadu
1 sudu besar pes cili
1 labu bawang besar dipotong bulat
5 ulas bawang putih  ditumbuk kasar
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sedikit sos ikan
1/2 cawan campuran sos cili dan tomato
1 sudu teh tepung jagung dibancuh dengan 3 sudu air
Sedikit garam
2 sudu besar gula
2 helai daun limau purut

Cara penyediaan:

1 Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan serbuk kunyit dan garam. Seratakan ke semua bahagian ikan. Gunakan kuali yang tidak melekat (non stick pan), tuangkan minyak hingga lepas paras ikan. Apabila minyak panas, masukkan ikan dan perlahankan api. Biarkan hingga ikan masak tetapi jangan terlalu garing. 
2 Angkat ikan dan biarkan sebentar. Di dalam kuali yang lain, panaskan 4 sudu besar minyak masak, tumiskan bawang putih. Apabila bawang putih sudah garing, masukkan pes cili.  sedia untuk dihidangkan.
3 Tumis hingga pes cili agak garing, kemudian masukkan tomato yang telah dicincang, karot, campuran sos cili dan tomato, sos tiram, sos ikan, garam dan gula. 
4 Biarkan hingga agak kering dan masukkan cili merah, bunga kobis, daun limau purut, nenas dan capsicium. Kacau hingga sebati. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air untuk memekatkan kuah dan kacau sebentar. 
5 Angkat dan tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan dengan potongan daun bawang dan dan daup sup.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan