Bahan-Bahan: | |
400 gram beras | |
135 gram beras pulut | |
1 camca teh garam | |
Sedikit air | |
150-180gram gula melaka, dihancurkan | |
Sebiji kelapa parut putih, digaul dengan | |
Sedikit garam | |
Acuan putu piring | |
Kain putih (maslin) empat persegi berukuran 12cmx12cm | |
Daun pisang sebesar acuan untuk melapik putu | |
Pengukus | |
Cara menyediakan: | |
1 Beras dan beras pulut dibasuh dan direndam bersama semalaman. Kemudian ditoskan dan dicampur garam. | |
2 Tumbuk atau kisar hingga paling halus dan ayak. Campurkan dengan air sedikit demi sedikit hingga seperti serbuk roti. | |
3 Taburkan sedikit campuran atas acuan, isikan dengan hirisan gula. Tutup dengan campuran beras lagi, ratakan dengan kemas. | |
4 Sediakan sehelai kain dan terbalikkan acuan ke atasnya supaya putu tertinggal di atas kain. Angkat dan isikan ke dalam pengukus. Bila masak, gunakan kain untuk mengangkat putu. | |
5 Letak kelapa parut dan terbalikkan ke atas sehelai daun pisang. Sajikan. |
Khamis, 25 November 2010
Putu Piring
Label:
Putu Piring
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan