free counters

Khamis, 25 November 2010

Putu Piring


Bahan-Bahan:


400 gram beras
135 gram beras pulut
1 camca teh garam
Sedikit air
150-180gram gula melaka, dihancurkan
Sebiji kelapa parut putih, digaul dengan
Sedikit garam


Acuan putu piring
Kain putih (maslin) empat persegi berukuran 12cmx12cm
Daun pisang sebesar acuan untuk melapik putu
Pengukus


Cara menyediakan:
   
1 Beras dan beras pulut dibasuh dan direndam bersama semalaman. Kemudian ditoskan dan dicampur garam. 
2 Tumbuk atau kisar hingga paling halus dan ayak. Campurkan dengan air sedikit demi sedikit hingga seperti serbuk roti. 
3 Taburkan sedikit campuran atas acuan, isikan dengan hirisan gula. Tutup dengan campuran beras lagi, ratakan dengan kemas. 
4 Sediakan sehelai kain dan terbalikkan acuan ke atasnya supaya putu tertinggal di atas kain. Angkat dan isikan ke dalam pengukus. Bila masak, gunakan kain untuk mengangkat putu. 
5 Letak kelapa parut dan terbalikkan ke atas sehelai daun pisang. Sajikan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan