Bahan-bahan : |
40 gram peket agar-agar |
6 cawan air |
1 tin buah nenas gelang |
1 tin susu cair |
1 1/2 cawan gula |
1 cawan tepung kastard |
Buah ceri merah/hijau |
Cara menyediakan: |
1 Masak agar-agar sehingga hancur. |
2 Masukkan air buah dalam tin dan gula. BIla mendidih tapiskan. |
3 Bancuhkan tepung jagung dengan susu cair dan tapiskan. Masukkan dalam adunan agar. Kacau sehingga agak pekat tapi tak perlu mendidih. |
4 Susun buah nenas ke dalam acuan. Buatkan dua acuan. 1 untuk atas topi dan satu bekas leper sebapai bawah topi. |
5 Apabila agar-agar sudah masak, tuangkan kedalam acuan yang mengandungi nenas dan buah ceri yang disusunkan tadi. |
6 Biarkan sejuk dan simpan ke dalam peti sejuk. |
7 Bila agar agar telah keras letakkan adunan yang leper dalam pinggan lebar dan baru letakkan adunan mangkuk yang kecil diatasnya. |
Jumaat, 26 November 2010
Puding Nenas
Label:
Puding Nenas
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan